Joschka & Klimaat

De Europese lentetop besloot dat we in Europa tegen 2020 20% broeikasgassen moeten reduceren. Joschka Fischer vroeg: is het een nieuw Maastricht of een nieuw Lissabon? Om vervolgens zelf te antwoorden: een nieuw Lissabon, want iedereen is het eens. En iedereen is het eens omdat er geen concrete actie is.

Fischer maakte de vergelijking met het boek An Old Man and the Sea van Ernest Hemingway. Daarin vangt een oude man een mega vis, die hij echter niet kan binnenhalen. Als hij de vis uiteindelijk binnenhaalt blijft er nog alleen het karkas van over. De Europese Commissie heeft ook een grote vis gevangen. Maar hij moet nog binnen, en als je de lidstaten erop loslaat, zei Fischer, ik ben zeker dat zelfs het karkas er niet van over blijft.

Fischer zei dat de ecologische uitdagingen alleen maar groter zullen worden. Sinds 1989 is de wereldmarkt open gegooid. Het wegvallen van de muur stond globalisering niet meer in de weg. Overal ter wereld hebben mensen delen mensen ideeën, willen ze dezelfde dingen kopen, alle landen willen in dezelfde richting. Die globalisering heeft niet bedoelde ecologische consequenties. 20% van de rijken staan in voor 80% van de milieuproblemen. De grootste uitdaging volgens Fischer is dan ook de ecologische uitdaging. De left wing moet zich bezig houden met herverdelingskwesties. Alleen herverdeling kan volgens Fischer tot sociale rechtvaardigheid leiden.

Die ecologische uitdagingen zullen alleen maar groter worden. De groei van India en China maakt dat ons ecosysteem niet zal overleven. In januari sprak Lester Brown in het Europees Parlement. Hij sprak ook over grenzen. Hij maakte de vergelijking tussen China en Amerika. Vandaag consumeert China 2x meer vlees en 3x meer staal dan Amerika. In 2031 zal China hetzelfde inkomen per capita hebben als Amerika. Dan zal China dubbel zoveel papier gebruiken als vandaag wereldwijd gebruikt wordt. Alleen al in China zullen er 1,1 miljard auto’s rondrijden, tegenover 800 miljoen auto’s wereldwijd nu. China zal 99 miljoen olievaten per dag consumeren, de dagelijkse olieproductie is vandaag 84 miljoen vaten. Lester Brown zei: we hebben dringend nood aan een plan B. Want business as usual will not work.

Ook hier pleitte Fischer voor een sterker Europa. Want alleen dan kan je die ecologische uitdaging aangaan zei hij. Ik denk dat hij gelijk heeft. Want vandaag concurreren de lidstaten elkaar kapot. Kijk alleen nog maar naar de Lentetop. België wou daar geen vaste criteria voor hernieuwbare energie. Want volgens België zitten we al aan het maximum van windenergie. Vorige week deed ik mee aan politieke speeddating. Daar was iemand die werkt voor een Europese organisatie rond windenergie. Die zei dat daar allemaal niets van klopt. Het potentieel op land en op zee is erg groot. Alleen is er geen politieke wil, integendeel, politieke obstructie.

Fischer zei: om ecologische zekerheid te garanderen hebben we een sterk Europa nodig. Europa dat leiderschap uitstraalt. We weten van Verhofstadt dat hij een grote liefde heeft voor Europa. Hij schreef er zelfs een boekje over. Maar misschien moet Verhofstadt ook maar eens naar de speech van Fischer luisteren. Fischer zei dat Europa geen vorm zal krijgen met federale dromen alleen. Maar dat Europa de instituties moet krijgen waarmee het leiderschap kan tonen. Leiderschap om te zorgen voor meer veiligheid en ecologische zekerheid. Het is mooi om zoals Verhofstadt te pleiten voor een sterk Europa. Maar tegelijk laten hij en onze andere ministers wel kansen liggen om Europees iets te doen. Door enkel voor een Europese doelstelling te pleiten inzake reducties en alternatieve energie houden ze de handen vrij om daarna met België niet teveel te moeten doen. Zoals Fischer zei: van de beslissing zal niets meer over blijven. Een nieuw Lissabon dus.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: