Uitgewezen gezin mag blijven

Vandaag gelezen in de krant: een familie uit Kazachstan met uitwijzingsbevel mag blijven. Dochter en zoon lopen nog school. Als zij uitgewezen worden, kunnen ze hun schooljaar niet afmaken, en zullen ze hierdoor onherstelbare schade oplopen. De uitspraak van de rechter zorgt er nu voor dat ze zeker het schooljaar kunnen afmaken. Volgens de rechter primeert in sommige gevallen integratie op illegaliteit. Voor het gezin hangt nu alles af van hun regularisatieaanvraag of ze echt mogen blijven.
Deze week hoorde ik dat iemand van de VLD gezegd heeft dat Patrick Dewael geen regularisatiebeslissingen meer zou ondertekenen tot aan de verkiezingen van 10 juni. Geen idee of het klopt. Maar laten we ervan uitgaan van niet …

Advertenties

2 comments so far

  1. Karel on

    Patrick Dewael gaat in beroep tegen bovengenoemde beslissing omdat hij het belang van de kinderen “juridische nonsens” (sic)vindt. Het zou wel eens goed kunnen dat hij daarin gelijk heeft, dat het strikt juridisch nonsens is om rekening te houden met de studie van de kinderen. Nochtans heeft de rechter een weloverwogen compromis gemaakt tussen de wet (ze worden wél uitgewezen) en menselijkheid (maar pas nadat ze hun schooljaar hebben kunnen afmaken). De rechter heeft kortom geprobeerd de schade voor de kinderen enigzins te beperken. Maar Dewael vindt dat dus nonsense. Waar gaan we naartoe met de maatschappij als rechters menselijk beginnen te worden nietwaar? Kan Dewael een keer vertellen wat deze kinderen hebben misdaan dat ze niet eens meer hun schooljaar mogen afmaken? Maar natuurlijk is dat het punt niet. Het gaat erom dat de wet nu eenmaal de wet is en moet toegepast worden, ook als ze niet menselijk is. Tenzij je natuurlijk veel geld in het buitenland hebt waarop je eigenlijk belasting had moeten betalen. Dan heeft Dewael zo een amnestietje voor je klaar.
    Menselijkheid is er voor mensen met geld, voor armen is het juridische nonsense. Beste sossen in de regering, het is tijd om te tonen waarom julie in de regering zitten.

  2. Tinne on

    Onderwijs is een recht voor elk kind, ongeacht het verblijfsstatuut. Dat staat onder andere in het Kinderrechtenverdrag, door België geratificeerd. Kinderen zonder papieren hebben dus even goed recht op onderwijs. Dat zij school lopen zorgt er niet voor dat ze papieren zouden krijgen. De rechter heeft ook gezegd dat hij niet bevoegd is om iets te wijzigen aan het verblijfsstatuut. Kinderrechten staan op gespannen voet soms met de verblijfswetgeving. Maar daarom moeten we ze niet opzij schuiven. Wij pleiten er al langer voor dat Frank Vandenbroucke als minister van onderwijs een afspraak zou maken met Patrick Dewael minister van Binnenlandse Zaken om kinderen/jongeren niet uit te wijzen tijdens het schooljaar. Ook vind ik dat je kinderen of jongeren in het 5de de kans moet geven hun lager of middelbaar af te maken. Er is een tendens in onze samenleving om wel voor uitgebreide grondrechten te zijn, maar ze niet voor iedereen hetzelfde af te dwingen. Recht op onderwijs wel voor kinderen met papieren, en beperkt voor kinderen zonder papieren. Gezondheidszorg voor mensen zonder papieren alleen maar dringende medische hulp, dat dan nog allerlei beperkingen heeft en administratieve rompslomp. Ook worden in ons land kinderen zonder papieren nog altijd opgesloten soms maanden lang. Hoe repressief of streng het beleid ook is, het zal niet verhinderen dat mensen hun geluk hier komen zoeken. Daarvoor zit er teveel scheef in de internationale verhoudingen. Alleen al daarom moeten grond- en mensenrechten op een ruime manier benaderd én afgedwongen worden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: