1 mei

Ik ben een overtuigd vakbondslid. Dus mei is vakbondsmaand. Eerst 1 mei, dan Rerum Novarum. In Brussel is er altijd 1 mei feest op het Sint Katelijneplein. Dus hadden we de Ijsbeer meegenomen, maar dat werd niet echt gesmaakt. Want er mocht niets uitgedeeld worden (deden we niet), we mochten het plein niet overwandelen (deden we wel), en het moest een feest zijn. Daarom natuurlijk was de ijsbeer van de partij. Nu ja, de ijsbeer terug in zijn kot, hij had zijn zonnebril toch niet bij!

Wat me nog opviel gisteren. Geen woord over armoede. Wel iedereen aan het werk, nog meer activering. Maar er werd wel niets gezegd over de minimumlonen. Want als je ziet, in het totale inkomen gaat een alsmaar groter stuk naar bedrijfswinsten en niet naar de lonen. Bedrijfsleiders, maar vooral ook aandeelhouders, zijn de grote winnaars van de globalisering. Niet de arbeiders die auto’s assembleren. Of de directiesecretaresse die de agenda van het management bijhoudt. Er zijn nu wel voorstellen om de lonen van de topmanagers te beperken, dat is prima, maar het is volgens mij niet fundamenteel genoeg.

Er is in ons land nog een grote discriminatie tussen arbeid en kapitaal. Op arbeid word je hoog belast, op vermogen niet. Die fiscale discriminatie trek je niet recht door alleen de toplonen te viseren. Er is nood aan sterkere vermogensfiscaliteit: inkomsten uit intresten, dividenden en meerwaarden mogen veel zwaarder worden belast). Fraudebestrijding is natuurlijk ook nodig, maar is niet voldoende. Wie 5 huizen heeft, en er een paar met tienduizenden euro winst verkoopt, betaalt daar geen euro belasting op! En de huurinkomsten worden belast op basis van een verouderd kadastraal inkomen…

Voor iedereen een job, leuk idee. Maar we moeten ook eens praten over wat voor jobs wij willen. Jongeren kunnen makkelijk gepingpongd worden van de ene interimjob in de andere. Of werken in contracten van bepaalde duur. Deeltijds werken, en de uurroosters maar een week van tevoren krijgen.

Ik had toch een raar gevoel. Iedereen is voor werk voor iedereen. Maar voor mij leek het bijna een variant op: wie niet werkt is lui en profiteert. We hebben veel werklozen, ook veel armoede, onze sociale zekerheid gaat achteruit.

Meer solidariteit en meer kwaliteit, vooral daar moet het debat over gaan!

Advertenties

3 comments so far

 1. Karel on

  Minimum lonen is inderdaad een belangrijk punt. Een alleen staande moeder van twee kinderen die een bediende contract heeft, zal in armoede leven ondaks haar job. Als ze pech heeft verdient ze net genoeg om niet in aanmerking te komen voor een sociale woning, waardoor ze makkelijk de helft of meer van haar loon mag uitgegeven aan huur. Probeer dan maar eens het eind van de maand te halen …

 2. bartje on

  Was het een verkeerde klemtoon? Ik ben er nog niet zo zeker van. Want werk is belangrijk. Zeer zeker, minimumlonen ook, gaan werken voor een appel en een ei hoort niet.
  Maar is het activeringsbeleid van de opeenvolgende Vlaamse regeringen echt slecht geweest? Ik geloof het niet. Je geeft mensen een zinvolle bezigheid, een deel van hun zelfvertrouwen en trots terug, nog los van het feit dat het mensen uit de vicieuze cirkel van armoede kan halen.
  Zou zinvol werken niet minstens even hard een prioriteit van de vakbonden en de overheid moeten zijn?

 3. tinne on

  Natuurlijk is zinvol werken een prioriteit. Vandaar ook dat ik me afvraag hoe ver activering gaat. Iemand van 55 die ontslagen is bij Agfa-Gevaert kan die omgeschoold worden om pakweg aan kinderopvang te gaan doen? Als je kijkt naar allochtonen, zij zitten vaak gevangen in interimjobs. Dus iedereen aan het werk ja, maar niet in hamburgerjobs!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: