Noodplan voor de Brusselse werklozen

In alle debatten komt het steevast naar voor. Brussel kampt met een erg hoge werkloosheid, vooral bij jongeren, soms geconcentreerd in bepaalde Brusselse wijken. Zeker in de verkiezingsdebatten is het dan wel een hot item. Herman Van Rompuy zegt steevast regionaliseren de handel, zodat Brussel zelf zijn boontjes dopt. En Hans Bonte zei dit w-e, er is een noodplan nodig voor de Brusselse werklozen: ze moeten gebombardeerd worden met jobaanbiedingen, want er zijn veel jobs in Brussel, meer opleidingen en veel taallessen.

Op zich kan je daar niets tegen hebben. Maar de analyse schort, en de oplossingen ook. Want ja, er zijn veel jobs in Brussel. Maar jobs voor mensen die hooggeschoold zijn. Terwijl de Brusselse werklozen laag geschoold zijn. Dus het ene matcht niet op het andere. Als regio draagt Brussel een groot deel bij tot de welvaart in België, maar de Brusselse bevolking is arm, geniet daar dus zelf nauwelijks van. Brussel is de 2de rijkte regio, dankzij de pendelaars. Dus los van de taallessen, activering, … moet er eerst gekeken worden waar we met die Brusselse werklozen naartoe willen. Allemaal uitsturen naar de rand bijvoorbeeld? Misschien moeten we vooral ook eens kijken of er geen sectoren zijn die we kunnen stimuleren.

Bijvoorbeeld de bouw. Els Keytsman en ik werkten het idee uit om registratierechten die je betaalt voor de aankoop van een woning, voor een deel om te vormen tot klimaatpremie. Een gedeelte van de registratierechten, wij stellen voor 7500 EUR, hoef je dan niet te betalen aan de overheid, als je ze investeert in je woning om die energiezuinig te maken. Uitstoot van gebouwen is verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van broeikasgassen. In Brussel tikt dat bij quasi afwezigheid van industriële uitstoot flink aan. We winnen dan drie keer: er komen jobs bij, we doen iets aan de uitstoot, en mensen betalen minder op hun energiefactuur. Als we dan mensen beter scholen, zwartwerk aanpakken, discriminatie aanpakken, dan krijgen we jonge Brusselse werklozen misschien echt aan het werk.

En tegelijkertijd zorgen dat onze Brusselaars beter opgeleid worden, zodat ze ook in die hooggeschoolde jobs terecht kunnen!

Advertenties

4 comments so far

 1. Benjamin Verpoort on

  Uw analyse vind ik niet al te logisch:

  1) Er zijn al voldoende jobs in de bouw die knelpuntberoepen zijn, je hoeft dit dus niet aan te wakkeren, dat is er al (ik werk zelf in de recruteringssector, de bouwsector is dé sector bij uitstek met sterke vraag);
  2) deze jobs (metser, voeger, elektrieker,…) kun je net aanleren aan werklozen mits een goede opvolging biedt = samen met hen gaat kijken wat er voor handen is qua jobs en welke opleiding ze kunnen volgen om effectief aan de bak te geraken. Laat je ze gewoon in de kou staan, dan moeten ze gans het traject zelf uitstippelen… en dat is precies waar het schoentje wringt voor (hopelijk toekomstige) metsters, voegers, electriekers,…
  Geloven dat je van een laaggeschoolde op slag een hooggeschoolde zult maken (zoals u suggereert) is een eutopie: laat ons kijken naar wat realistisch is en dus de mensen dat stapje verder helpen dat ze aan een job helpt te geraken.

  Dus moet u mij uw analyse even uitleggen.

  Verder niets tegen het verder aanwakkeren van (niet-gesubsidieerde) jobs, niets tegen het milieuvriendelijk maken van woningen.

 2. Tinne VdS on

  Klopt dat er al een sterke vraag is. Het is wel een sector die in brussel nog extra toekomst heeft gezien het erbarmelijke energiepeil van de woningen. Gebouwen tellen mee voor 20% van de broeikasgasuitstoot, dus moeten sowieso aangepakt worden. Als er meer jobs nodig zijn in bxl zie ik dat wel als nog een groeisector. Akkoord met wat je zegt in 2), via goede toeleiding en scholing kan je daar goed activeren.
  Met mijn laatste punt wilde ik gewoon bedoelen dat er nog een belangrijke taak is op vlak van onderwijs: onze brusselse jongeren die in brussel school lopen een betere opleiding geven, beter laten uitstromen met betere kwalificaties en betere taalkennis … zodat op termijn brusselaars ook vaker hooggeschoold dan laaggeschoold zijn. want natuurlijk is het een utopie om mensen die nu laag geschoold zijn om te vormen tot hooggeschoolden.

 3. Cis Dewaele on

  Ik ga mij niet wagen aan het al of niet goedkeuren van de analyse in verband met de werkloosheid in Brussel. Wel vind ik het jammer dat er niet wordt stilgestaan bij het soort van jobs dat veelal gecreëerd wordt. Jammer genoeg kennen we tegenwoordig een echte boom aan interimwerk. Ik veronderstel dat veel openstaande vacatures hierop betrekking hebben. Interimjobs zijn veelal het enigste soort van werk waar de meest kwetsbare groepen in onze samenleving kans op maken. Dit levert hen echter vaak geen houvast zoals zoveel politieke partijen vaak beweren. Interimwerk geeft geen inkomensgarantie en biedt niet de mogelijkheid een sociaal netwerk rond arbeid op te bouwen. Twee zaken die nochtans elke burger nodig heeft om via arbeid een menswaardig bestaan vorm te geven. En op die manier werkt de creatie van jobs vaak nog meer onzekerheid en onveiligheid bij de bevolking in de hand, zeker bij de meest kwetsbaren.

 4. tinnevanderstraeten on

  klopt. Interimarbeid is ook heel verdeeld. Er zijn een aantal jobs die leiden tot vast werk, in goeie sectoren, jobs met een aanvaardbare kwaliteit. Maar bij de interimjobs zijn er helaas meer jobs met louter dagcontracten en daglonen, in zware sectoren. Net daar komen kwetsbare groepen makkelijker in terecht. Het is de keerzijde van de flexibilisering, waarbij kwaliteit verloren gaat. Wij pleiten in ons programma voor geen uitbreiding van de interimsector en meer sluitende regelgeving.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: