Day after

Ik ben al heel de dag BHV mails aan het antwoorden. Scheldmail (volksverraadster, u hoort voor een Vlaams – Nationale Rechtbank), mails van mensen die het niet eens zijn met Groen!, mails ook van mensen uit Vlaanderen, Brussel én Halle Vilvoorde die fier zijn op Groen!, en dan nog een pak mails uit Wallonië.Er is al veel gezegd, ook in de reacties op het vorige bericht.

Eigenlijk vallen mij drie dingen op.

1. Over Vlaamse en Franstalige arrogantie

De enen verwijzen naar de Vlaamse arrogantie (eenzijdige stemming van BHV), de anderen naar de Franstalige arrogantie (bijvoorbeeld de actie van het FDF om Frans te spreken in de gemeenteraad in de faciliteitengemeenten). Maar weinig mensen steken de hand in de boezem van de eigen gemeenschap. Wat te denken van een Yves Leterme die tegen een RTBF journalist zegt: va te faire foutre, of van een Olivier Maingain die in mijn gemeente Koekelberg de FDF verbood op de lijst van de burgemeester te staan omdat er een mevrouw van CD&V op die lijst stond. Het water is te diep aan beide kanten, en in plaats van een brug te zoeken blijft iedereen peddelen in zijn eigen groot gelijk.

De arrogantie is een feit aan beide kanten van de taalgrens. Om Didier Coernelle te citeren: democratie veronderstelt het respect van minderheden, maar ook andersom, het respect dat er een meerderheid is, en dus dat de plaatsen en vormen van dialoog en beslissing moeten gerespecteerd worden.

2. Splitsing van BHV = splitsing van België?

Langs Franstalige kant leeft de idee dat de splitsing van de kieskring de eerste stap zou zijn naar de splitsing van het land. De Vlaamse onafhankelijkheid wordt verdedigd door het Vlaams Belang, en ook door de NVA, maar staat niet in het kartelprogramma van CD&V/NVA. Toch propageren de Franstalige media, maar ook het FDF en in mindere mate de PS dat de meeste Vlamingen separatisten zouden zijn. En in plaats van over BHV te discussiëren wordt de inzet van de discussie plots België en haar voortbestaan. De Vlamingen vragen meer autonomie voor Vlaanderen, de Franstaligen repliceren dat het voortbestaan van België op spel staat. Waarom zou een volgende ronde in de staatshervorming niet op zijn plaats zijn? Vriend én vijand weet dat niet alles rond draait in dit land. Waarom zou een gezond debat over bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid, de gemeenschappen en gewesten, de provincies en de gemeenten niet aan de orde zijn? Ik denk dat het meer dan ooit nodig is, al is maar om aan te geven hoe Vlamingen en Franstaligen samenwerking en overleg willen organiseren, iets waar ze al meer dan 150 dagen in falen.

Of om Philippe Van Parijs te citeren: de enige manier om vooruit te gaan is een politieke dynamiek wars is van het communautair opbod.

3. Wat na de stemming?

Vorige week zou een historische dag geweest zijn. Op de website van Lijst Dedecker staat: eindelijk laat de leeuw zien dat hij nog klauwen heeft? Maar wat hebben de Vlamingen bereikt sinds woensdag? Ik vrees bitter weinig, want hoe realistisch is de splitsing vandaag de dag? Of om Bert Anciaux te citeren: Het was een vooraf ingestudeerd nummertje. Net zoals gisteren: de stoere Vlamingen stemmen in de commissie de splitsing van BHV en tegelijk wisten ze dat daarmee de splitsing van BHV verder weg was dan ooit. Maar ’t klonk toch goed, nietwaar?

5 minuten politieke moed laat eigenlijk vooral een grote leegte.

Advertenties

11 comments so far

 1. gerda on

  Om op punt 1 te antwoorden, de Waalse arrogantie mag toch zeker niet onderschat worden.

  Zag u deze al?

  http://www.nouvellerevolution.net.tc/

 2. Karel on

  Die link die Gerda hierboven doorgeeft is van een haatsite die even fake als anoniem is. Ook over de taalgrens bestaan er extremisten, maar ze hebben er niet zo veel kiezers als in Vlaanderen. Uit de reacties op vorige post blijkt dat toch veel mensen kunnen waarderen dat Groen! niet is mee gestapt in die stemming die nergens toe geleid heeft.

 3. Danny on

  Het lijkt me te vroeg om te beweren dat de stemming in de commissie nergens toe geleid heeft. Uiteraard is er geen onmiddellijk resultaat, maar onderhandelingen leken evenmin tot onmiddellijk resultaat te leiden. Bovendien was de stemming een niet mis te verstaan signaal dat de Vlamingen gehoord en gerespecteerd wil worden. Dat de Walen dit (nog) niet begrijpen en geaffronteerd zijn is enerzijds normaal en anderzijds jammer. Normaal, want confronterend was het zeker. Jammer, omdat ze zouden moeten inzien waartoe het zal leiden als ze doof blijven voor Vlaamse eisen. De Vlamingen zijn (denk ik) slim genoeg om te beseffen dat ze op deze manier geen splitsing kunnen forceren. Hopelijk beseffen de Walen straks dat een splitsing van BHV heel veel beter is dan een splitsing van België. Ook wie denkt dat er belangrijker zaken zijn, kan bedrogen uitkomen. De zaak op zijn beloop laten, zal een verdere radicalisering in de hand werken. De zaak forceren natuurlijk ook. Het is dus belangrijk dat de Vlamingen gematigd blijven, maar ook dat ze met één stem spreken.

 4. gerda on

  Voor alle duidelijkheid, het is me niet ontgaan dat de link die ik doorgeef niet opgesteld is door al te grote lichten. Dat kan u lezen in het artikel op mijn blog en in de reacties. Ik ben niet de persoon die hier intrapt of bang van word.

  Ik heb zelf ook gezocht naar verantwoordelijken van deze website, dat is altijd mijn eerste reflex. Ik wou hier gewoon even wijzen op het feit dat er in Wallonië ook flink wat aan stemmenmakerij wordt gedaan, een website is tegenwoordig immers zo’n toegankelijk medium dat je dit niet zomaar onder tafel mag schuiven.

  Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen – en niet door de link die ik doorgegeven heb, ik bekijk ook al eens een politiek debat en discussieprogramma’s op RTBf en RTL en ik lees al iets op franstalige websites – dat de regeringsvorming en alles wat er komt bij kijken veel meer leeft in Wallonië dan in Vlaanderen, waar naar mijn mening de meeste mensen zeer gelaten en onverschillig staan t.o.v. de capriolen van onze politici.

 5. gerda on

  “Ik ben niet de persoon die hier intrapt of bang van wordT”

 6. Renaat on

  Tinne,
  Ik zag het TV-interview na de stemming. Ik miste jouw mening over het wetsvoorstel. Vond je het goed of niet goed?
  Je stelling dat het in lijn moet zijn met het arrest van het Arbitragehof is evident. Het zou van minachting voor het Hof getuigen iets voor te stellen dat niet in lijn is.
  Vervolgens gaf je aan een oplossing te willen die de Franstaligen ook goed vinden, dus één die gestemd wordt met een dubbele meerderheid, of met unanimiteit, nog erger.
  Voor zover ik weet, wordt er zo niet gestemd in het Federaal Parlement.
  Ik ben zonder meer voorstander van openbare, parlementaire behandeling van deze zaak.
  Het is zonder meer duidelijk dat de Franstaligen zijn weggelopen uit de kamercommissie omdat ze hun koehandel niet hebben kunnen drijven en de Vlamingen een poot uitdraaien.
  Hou de parlementaire democratie hoog, Tinne.
  En hou je ver van koehandels.
  Zie jij belangen van de Franse Gemeenschap die geschaad zijn in Vlaams Brabant? Het staat alle burgers vrij lijsten in te dienen en zich verkiesbaar te stellen. So what?

 7. theo tuurt on

  Beste Tinne,

  Proficiat, je bent de politica van de week!

  Turende Theo

  http://www.theofrancken.eu

 8. Martial on

  Beste,

  kleine advies:
  voor degene die over een videorecorder of BelgacomTV beschikken:
  kijk eens naar het nieuws op VRT… en daarna kijk naar de journal télévisé op RTBF of RTL.

  Je kan zien dat dezelfde gebeurtenis op 2 totale verschillende manieren getoond is…

  Dat was zeer verbazend op 7 november: RTL-nieuws, RTBF-nieuws… en daarna, later, VRT-nieuws. Ik had eerst gedacht dat er twee verschillende incidenten waren !!!

  So belg !

  Bonjour à vous


  Martial (Nivelles… maar werk in Beveren)

 9. RMahieux on

  Wel, van een franstalig.

  1/ Arrogantie. De franstaligen zien niet alleen de eenzijdse splitsing van BHV als arrogantie (‘k weet niet voor den anderen, maar voor mij is het stemming met den VB veel erger dan de splitsing zelf), maar ook meestal de kleine dingetjes die elke dag voor de franstaligen van ’t rand bestaan. De Peter circulaire is een voorbeeld, de boetsen tegen tweetaligen panelen of bussen met tweetalig signalisatie, etc.. Al dit lijkt de franstalige pers, en men hoort daarrvan elke dag.
  Franstalige arrogantie is bijna NOOIT vermeldt. Ja, wij hebben wel gehoord van Maingain die vraagt in frans te spreken in de faciliteitsgemeenten, maar dat is alles. Het probleem van Koekelberg heb ik nooit gehoord.

  2/ Helemaal waar. BHV en België splitsen hebben niets mee te maken. Nevertheless, wanneer men begint iets te splitsen, en wanneer men de VB, LDD, NVA en anderen hoort, kan U misschien begrijpen dat de franstaligen niet echt “cool” zijn. En wanneer men ziet hoe de NVA de cartel manipuleert, kan men echt zenuwachtig worden.
  Meer competenties voor een betere regering? Leuk. Maar wat zal daarna komen?
  Maatschapijbelastingen splitsen ZAL gebruikt worden door den CDnV, SPA, etc.. om een interne concurrentie te zetten, daarvan kan men zeker zijn. Dus, BHV splitsen zou kunnen (met vergoedingen… dit is een symbool bekomen. Men kan geen symbool toegeven zonder vergoeding), maar het is waar dat meeste franstaligen angst hebben daarover.

  3/ Helemaal waar. De stemming heeft zeker gemaakt dat de splitsing voor een goede moment in de frezer blijft. Maar toch, is de symbolische daad gemaakt. Men zal zien wat daarvan uitkomt.

  Nog eens, dank U om te tonen dat Groen! verder denkt dan symbolen, en een echte betere wereld wenst voor alle Belgen.

  Sorry voor mijn Nederlands 🙂

  Y

 10. RMahieux on

  ‘k had vergeten.

  Volgens mij zouden de TV nieuws tweetalig moeten bekomen (ondertitels). DAT zou veel mensen moeten helpen te begrijpen wat den andere gemeenschap denkt / krijgt als info / whatever.

  Y

 11. RMahieux on

  Oh, en voor wat Maingain betreft…

  Tomas Gunzig heeft een zeer leuke billet gemaakt

  http://gunzig.blogspot.com/2007/11/les-bureaux-du-pouvoir-olivier-maingain.html

  mvg
  Y


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: