High level segment

Vandaag en morgen houden de ministers van alle 189 landen toespraken voor de conferentie. Iedereen krijgt ongeveer 4 minuten.  Duitsland, Frankrijk én België hebben Amerika bij naam genoemd om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden.

  • Namibië.  Ze leggen veel nadruk om gemeenschappelijke, maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden en op technologie overdracht. Twee dingen die voor de ontwikkelingslanden heel belangrijk zijn.
  • Ierland, John Gormley, een groene minister van leefmilieu! Hij zegt dat als we naar huis gaan over enkele dagen, dat we moeten kunnen antwoorden op de vraag wat er bereikt is. De volgende generatie zullen hier hard over oordelen. Hij feliciteert ook Australië met de ratificatie van het Kyoto Protocol. Hij pleit ook voor een koolstofrpijs. Hij zei letterlijk carbon is currency and needs a price. En een mooie afsluiter: we hebben er al 10 jaar opzitten, maar we hebben nog maar 48 minuten voor een deal.
  • UK. Een zeer goede spreker. Wat gaan we doen als de klimaatvluchtelingen op onze stranden aankomen? En we mogen niet zeggen After You, want de klimaatcrisis zal ons allemaal vernietigen. Eerst hebben we een doel nodig over welke temperatuursstijging. Niet meer dan 2° celcius. De industrielanden moeten de grootste inspanningen doen en technologietransfer garanderen. En ook hij: het derde: een prijs voor koolstof. Anders zal er niet geïnvesteerd worden in wat goed is voor ons. Ten vierde, de deal moet fair zijn. Geen elke burger mag deze eeuw nog in armoede leven. En ten laatste moeten alle landen betrokken zijn. De UK neemt nu zelf legislation aan: bindende reductiedoelstellingen in de UK: 60-80% tegen 2020. We can make history but it is our choice. En besluit hij: mensen geloven niet dat politiek iets kan veranderen, maar zegt hij, deze week hebben wij een verantwoordelijkheid als verkozen politici om te veranderen. It is that simple. It is that urgent.
Advertenties

1 comment so far

  1. Karel on

    Het doet me deugd dat ge weer zo enthousiast aan het bloggen zijt. Zo kunnen wij, uw partijgenoten en uw kiezers, volgen wat ge doet met onze steun. Tot nu toe net dategene waarvoor we u naar voren hebben geschoven. Doorgaan zo.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: