Belgische speech op de klimaatconferentie

Ja. Wat moet ik daarover zeggen. Het was een typische speech die natuurlijk door alle niveaus moest gecleared worden: federaal, Vlaams, Waals, Brussels. Er zat een verwijzing naar Amerika, dat ze mee moeten doen, dat het dringend tijd is om actie te ondernemen, …

Niets mis mee, maar excusez le mot, het was wel heel erg flauw. Maar misschien lag het wel in de lijn van de verwachtingen. Kunnen we 1 van onze regeringen betrappen op ambitieus klimaatbeleid? We halen de verplichtingen onder Kyoto nauwelijks. Er is altijd een geklaag en gezaag over de kost van CO2-reductie. Ja natuurlijk kost CO2-reductie geld. Alle beleid kost geld. Hier in Bali ben ik naar redelijk wat side events geweest over kosten van beleidsmaatregelen. En iedereen is het er toch zowat over eens dat een klimaatbeleid voeren dat enerzijds focust op klimaatverandering voorkomen (mitigatie) en anderszijds aanpassen aan de gevolgen die er vandaag al zijn (adaptatie) zo ongeveer 1 à 2% van het globale BNP kost. Voor België is dat 3 miljard euro. Volgens de Engelse Nicholas Stern kost niets doen een pak meer, mogelijk tot 20% van het BNP. Duitsland nam ambitieuze klimaatwetgeving aan die een pak geld kost, maar een onderzoeksbureau rekende uit dat het zeker zoveel opbracht: creatie van nieuwe werkgelegenheid in hernieuwbare energiesector, besparing op de energiefactuur, …

Maar bij ons heerst conservatisme. Ja, Vlaanderen is een regio met een grote energie-intensieve industrie. En nee, je kan geen klimaatbeleid voeren op een economisch kerkhof. Klimaatinstrumenten moeten kostenefficiënt zijn én effectief. Die zijn er zeker, bijvoorbeeld het systeem van de verhandelbare emissierechten voor de industrie. And sure, dat moet nog verder verfijnd worden. Mijn punt is: nu niets doen zal pas slecht zijn voor onze industrie.

En klimaatbeleid is meer dan de industrie alleen: er is ook transport, vliegverkeer, de uitstoot van gebouwen.Ik ben ervan overtuigd dat er in ons land de bevoegdheid teveel verdeeld is over verschillende niveaus: iedereen is een deeltje bevoegd. En dus moet er altijd overlegd, vergaderd, gebeld worden om ook maar iets te kunnen doen. Zelfs een klimaatresolutie in het Federaal Parlement kon niet passeren zonder dat CD&V eerst gecleared had met de Vlaamse Minister van Leefmilieu. Resultaat: een totaal gebrek aan ambitie. En dus: een slappe speech op de Bali Klimaatconferentie.

Misschien is het geen slecht idee dat als er (ooit) onderhandelingen komen over een staatshervorming de bevoegdheidsverdeling over klimaat mee onder de loep genomen wordt. Het lijkt mij veel efficiënter van dat volledig op federaal niveau te hebben. Neem nu de Europese doelstellingen van de Europese Lentetop. 30% CO2-reductie tegen 2020 (20% indien geen globaal klimaatakkoord), 20% energie-efficiëntie tegen 2020 en 20% hernieuwbare energie tegen 2020. Die doelstellingen moeten verdeeld worden over de verschillende lidstaten om aan een gemiddelde te komen van 20%. En dan vervolgens wordt de Belgische doelstelling nog eens verdeeld over de drie gewesten + de federale overheid. Met Kyoto heeft dat meer dan een jaar geduurd voordat daar een akkoord over was. Idem met de verhandelbare emissierechten. Europa geeft een globale uitstoot voor België. Vervolgens wordt dat verdeeld over de gewesten, die dan elk een plan opmaken, federaal voegt die in 1 document en dat gaan Europa. Op dit moment is er nog geen nieuw allocatieplan voor de periode 2008-2012 omdat, je raadt het, de gewesten het niet eens zijn hoe ze het onder elkaar moeten verdelen. Komt er nog bij dat Wallonië meer rechten wil voor de hoogoven in Luik. Resultaat: impasse.

Nee, beter een duidelijk mandaat geven aan de federale overheid. Uiteraard met het nodige overleg. Maar dat er toch tenminste 1 minister is die knopen kan doorhakken en de boel coördineren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: