Fiji & Kiribati

Fiji heeft nauwelijks emissies, maar we zijn wel het het meest kwetsbare eiland in de Pacific. De gevolgen van klimaatverandering voor hen: ze hebben net een cycloon achter de rug, en er zijn er 4 meer voorspeld.  De gevolgen van klimaatveranderingen manifesteren zich nu,  adaptatie is voor hen het meest dringende, en daar is internationale steun voor nodig.  Ze hebben alles bestudeerd. Maar terwijl dit allemaal gebeurd is alles slowly happening. We have had enough. Ze zegt dat ze gekomen is met de hoop van de mensen van Fiji, de huidige en de volgende generatie. Ze eindigt met te zeggen dat ze de geïndustrialiseerde landen beschuldigt van de misdaad van klimaatverandering. En ze vraagt dringend actie.

Kiribati begint met felicitaties voor Australië om het Kyoto Protocol te ondertekenen.   Hij weest op de grote kost van klimaatverandering.  En ook al is niemand immuun voor de gevolgen van klimaatverandering, Kiribati zal de ergste gevolgen ondervinden.  Dus roept hij op dat de ondertekenaars van Kyoto grotere reducties zouden realiseren, van 80%.

Fiji en Kiribati zijn allebei lid van AOSIS, de alliantie van de kleine eilandstaten. Hier op de klimaatconferentie zijn er verschillende landengroepen die samen een gemeenschappelijk standpunt innemen: de EU, G77: de ontwikkelingslanden + China, Umbrella Group: losvaste alliantie met onder andere Australië, US, Rusland, Noorwegen, Canada, Japan.

Webcast van de statements.

Lavinia Bernadette Rounds Ganilau

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: