Teleurstelling

Ja, ik ben teleurgesteld. Het akkoord dat zich gisterenavond aftekende, en dat hier waarschijnlijk over een uurtje of twee officieel bekrachtigd wordt bevat niet wat vele mensen hier en elders ervan verwachtten.

Na alle informatie, alle gegevens, de IPCC rapporten blijkt de wereld niet klaar om af te spreken hoeveel broeikasgassen ze gaan reduceren. De wereld is alleen maar klaar om te zeggen dat ze dat zullen bepalen de komende twee jaar.

Ja, er zitten zeker goede dingen in. Over adaptatie, technologie-overdracht. Er is een proces afgesproken om tegen 2009 klaar te zijn met een nieuw globaal klimaatakkoord. Maar de tekst is ambigu, kan naargelang in verschillende richtingen geïnterpreteerd worden. In de beslissing over de Roadmap wordt in de preambule in een voetnoot verwezen naar het IPCC. Er is slechts sprake van deep cuts, maar zonder te zeggen wat deep is.

Voor de industrielanden staat er:

measurable, reportable and verifable nationally appropriate mitigation commitments or actions, including quantified emission limitation and reduction objectives, by all developed country Parties, while ensuring the comparability of efforts among them, taking into account differences in their national circumstances.

Voor de eerste keer is er een optie dat Amerika mee in het bad gaat. Maar ze kunnen er evengoed nog vanonder muizen. En er staan geen getallen in, alleen dat ze vergelijkbare inspanningen gaan doen. Of je kan ook interpreteren dat als hun nationale omstandigheden anders zijn, ze toch een opt-out willen. Maar er is een proces. Dus de komende twee jaar zullen cruciaal zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis.

De deur staat op een kier. Maar de grendel zit er nog op. En ze kan even makkelijk, met een zuchtje wind terug dicht waaien.

Advertenties

1 comment so far

  1. […] gereduceerd worden met 25 à 40% ten op zichte van 1990 tegen 2020. En nu wordt het interessant. Want in de beslissing over het onderhandelingsmandaat voor een globaal klimaatakkoord, mét de VS, s… Alle industrielanden, uitgezonderd de VS, hebben Kyoto ondertekend en engageren zich om na 2012 […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: