Terreuralarm bis

De vuilbakken in Brussel zijn terug open. Alleszins tussen Madou en Simonis, in Brussel Zuid ben ik nog niet geweest sinds dit week-end. Vandaag en gisteren gelezen in de kranten: terreuralarm misbruikt door veiligheidsdiensten. Dat is de conclusie van het Comité T, een waakzaamheidscomité inzake de strijd tegen het terrorisme. Zij zeggen nu dat het afgekondigde terreuralarm moest zorgen voor paniek, en dat zo het pad geëffend zou worden naar meer bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten en het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, OCAD.

Het Comité T is misschien geen officieel orgaan zoals het Comité P of het Comité I, maar zij staan niet alleen in de analyse. Eind januari zei de Orde van Vlaamse Balies hetzelfde. In een interview in De Morgen sprak de voorzitter van de orde van Vlaamse Balies over dat onnozele terreuralarm. 14 mensen een halve dag aangehouden en onmiddellijk weer vrijgelaten. Om maar te zeggen hoe ernstig die terroristische dreiging moet zijn geweest. Maar dan zeggen ze: we moeten hier absoluut mee doorgaan, er moeten nog meer instrumenten komen om het terrorisme tegen te gaan.

En zo komen een heleboel rechten onder druk te staan in de naam van de strijd tegen het terrorisme. Privacy bijvoorbeeld. Maar belangrijker nog: de rechten van arrestanten of verdachten. Hoe lang en op welke gronden kan je niemand voorlopig arresteren? Welke methoden mogen politiediensten gebruiken? Welk bewijs mogen politiediensten gebruiken. Er wordt in deze vaak verwezen naar de situatie in de VS. Guantanamo Bay is het voorbeeld bij uitstek. Homeland security en hoever intelligentiediensten mogen gaan is een hot topic bij de Amerikaanse presidentskandidaten. Zo was er onlangs het debat over waterboarding: een interview techniek waarbij iemand een natte doek over het hoofd krijgt waar water over gegoten wordt, zodat je het gevoel krijgt te verdrinken. Het Amerikaans Congres en de Senaat stemden een wet die waterboarding verbood, want foltering, maar Bush vond er niets verkeerd aan en sprak zijn veto uit. Amerika lijkt misschien ver weg, maar laten we ook niet de toestand vergeten rond de geheime CIA-vluchten waarbij gevangenen vervoerd werden naar geheime CIA gevangenissen om mensenrechtenkwesties te ontduiken. Heel wat van die vluchten maakten gebruik van tussenlandingen in Europa, waarschijnlijk ook in België.

Gesloten vuilbakken zijn dan maar klein bier. Maar dat neemt niet weg dat ook in België de nodige kanttekeningen gemaakt mogen werden rond wat allemaal kan of zou moeten kunnen in naam van de strijd tegen het terrorisme.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: