Regeerverklaring

Heel de dag debat over het regeerakkoord

  • De ministers waren opvallend vroeg aanwezig.  Logisch bleek al snel, want er zijn niet genoeg zitplaatsen voor de ministers en staatssecretarissen.  En wie laatst komt heeft geen plaats op de banken, en moet dan op een aparte stoel zitten.  Dit is nu het geval voor Annemie Turtelboom.
  • Het probleem met het regeerakkoord blijft dat er nauwelijks iets becijferd is.  Het is een opsomming van ideeën, suggesties, maar nergens een kostprijs.  Jean-Marc Nollet (ECOLO) verwees naar de vroegere Leterme die vond dat alle verkiezingsprogramma’s moesten berekend worden door het Rekenhof om te weten hoeveel al die beloftes kostten.  Iemand verwees wel eens dat de regeerverklaring een 3 suisses catalogus is.  Maar zei Jean-Marc Nollet daar staan tenminste prijzen in.
  • Servais Verherstraeten (CD&V) zegt dat er in geen enkel regeerakkoord cijfers stonden.  En hij verwijst naar Dehaene.  Maar wat zegt Verherstraeten nu?  Dat hij terug wil naar de periode van de bijzondere machten?  Waar de regering aan het parlement verregaande bevoegdheden vraagt om te doen wat ze nodig acht?  Waarbij dus eigenlijk het parlement grotendeels buiten spel gezet wordt.  Allesbehalve democratisch. Is dit de agenda van de CD&V?
  • Servais Verherstraeten zegt dat het vertrouwen in de regering afhangt van het tweede pakket staatshervorming.  En hij zegt ook dat er opnieuw een vertrouwensstemming komt in de zomer.  Dus tot zover een definitieve regering.  Opnieuw een interimregering dus?
  • Middagpauze –  12u40
  • Peter Van Velthoven (sp.a) onder nauwelijks enige belangstelling van de CD&V-fractie, die zijn nog aan het eten.  Al zijn wel ondertussen Etienne Schouppe en Melchior Wathelet aangekomen.  En nu is Marie Arena het regeringslid zonder stoeltje.
  • Bart Tommelein (VLD) hekelt het feit dat er geen ethische thema’s in het regeerakkoord staan.  En hij zegt dat de liberale fractie voorstellen zal doen en daarvoor een parlementaire meerderheid zoeken.  Applaus van PS, sp.a en natuurlijk van de groenen.  Niet bij de CD&V.  Niet te verwonderen sinds de kritiek op de euthanasie van Hugo Claus door de Kerk en bijgetreden door Wouter Beke, huidig interimvoorzitter van de CD&V
Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: