Kick off voor Bali Action Plan

In december 2007 was ik in Bali voor de UNFCCC Klimaat Conferentie. Daar spraken 163 landen een stappenplan af, een road map, om in 2009 te komen voor een globaal internationaal klimaatakkoord. Een opvolger voor Kyoto, maar dan met alle landen aan boord, ook de VS, ook de opkomende landen zoals India, China, Brazilië, ook de ontwikkelingslanden. En dat op basis van 1 van de basisprincipes van het Klimaatverdrag: gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden.

Vandaag begint in Bangkok, Thailand, de eerste meeting in het kader van het Bali Action Plan. Een week lang duurt deze eerste vergadering. En het is vooral kijken naar de positie van de VS. Hun onderhandelaar zei dat ze niet tegen bindende doelstellingen zijn, als andere landen die ook krijgen. Hij zegt expliciet industrielanden, zowel als ontwikkelingslanden. Hij bedoelt natuurlijk China. En dat is natuurlijk ook de knoop die er was in Bali: de relatie tussen industrielanden en ontwikkelingslanden. De industrielanden als de grootste veroorzakers van klimaatopwarming moeten de lead nemen, maar ontwikkelingslanden moeten een koolstofarm ontwikkelingspad vinden, en vragen dat ze daarbij geholpen wordt.

Yvo De Boer, de executive secretary van UNFCCC, zei dat het gaat over setting the goals into the future. Welke reductiedoelstellingen willen de industrielanden op zich nemen, en tot welke acties willen de ontwikkelingslanden overgaan.With time running out, governments start talks on halting greenhouse gases, schrijft de International Herald Tribune.

Het is maar de eerste vergadering, en voor eind 2009 zullen er nog zeker een 10-tal volgen. Gemakkelijk zijn dergelijke vergaderingen nooit, maar let’s hope for the best. Laten we ons nog geen zorgen maken. Maar ervan uitgaan dat politici deze keer de urgency wel degelijk inzien.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: