Wallonië – Brussel

Charles Picqué en Rudy Demotte pleiten vandaag voor een federatie Wallonië – Brussel.  De ene is minister president van de Brusselse Regering, de andere minister president van de Waalse Gewest- én Gemeenschapsregering.  Minder posten, vereenvoudiging, …  Maar het is voor mij redelijk ingewikkeld.  Want enerzijds zeggen ze dat de gemeenschapsinstellingen moeten verdwijnen, anderzijds willen ze wel een bi-regionale instelling die dan de franstaligen uit Brussel en Wallonië verdedigt en/of bedient.

In elk geval heb ik er een hekel aan dat Brussel door de Franstaligen atlijd graag wordt gezien als het verlengstuk van Wallonië.  En dat men eigenlijk zo vlotjes voorbij gaat aan het feit dat Brussel misschien wel een eigen identiteit en eigen plaats kan hebben.  Dat dat niet zo noodzakelijk Waals of Franstalig hoeft te zijn, maar eigenlijk gewoon Brussels is.

75% van de Brusselaars leeft in een meer- of anderstalig gezin.  Nederlandstaligen pur sang zijn er zo’n 10%.  En Franstaligen pur sang zo’n 40%.  Belgen de souche: 44%.  De voertalen in Brussel: het Frans moet het meer en meer afleggen tegen Engels dat ondertussen de tweede taal geworden is in Brussel.  Ik bedoel maar, de Brusselse realiteit is niet zomaar te vatten in een simpele redenering als we zetten alle franstaligen samen.  Het is een beetje geweld doen aan de bestaande situatie.  Nee, wat de twee mannen bedacht hebben is niet meer dan een oud recept.  Een recept van het verleden.  Oude wijn, in zelfs een oude zak.

Picqué zou beter een lans breken voor Brussel in zijn eigen partij.  Opkomen voor Brussel.  Zoals ik Guy Vanhengel dat altijd zie doen in zijn eigen partij.  Brussel verdient meer dan een schoothondje te worden van Wallonië.

Advertenties

2 comments so far

  1. Johan Daniëls on

    Nog zo’n kleinigheid die vele Franstaligen gemakkelijk over het hoofd zien: wat met de Duitstaligen? Welke status krijgen die in de plannen van deze twee heren?

  2. Frédéric on

    Onduideluike tekst over vage ideeën. Dit is eigenlijk niet zo belangrijk. De “Fédération Wallonie-Bruxelles” dat ze bedoelen gaat uiteraard alleen over de Franstalige Brusselaars en, vooral, hun politieke vertegenwoordigers. Maar inderdaad, Brussel verdiend beter dan een schoothondje te worden van Wallonië… of van Vlaanderen. Veel Vlaamse politici moeten dat ook nog beseffen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: