Washington DC

 • weer: prachtig
 • auto’s: huge
 • benzine: zo duur dat volgens CNN mensen te voet (!) naar de winkel gaan of zelfs carpoolen
 • earth day of dag van de aarde is een even grote hype als valentijn
 • de motorcade van Bush is minstens 10 wagens lang
 • hotel cleaners, taxi chauffeurs, … zijn allemaal zwart of economische seggregatie is nog steeds een feit
 • er is 6 uur tijdverschil

 

 

Advertenties

3 comments so far

 1. David on

  Hotel cleaners, … zijn “allemaal” zwart… Lang leve de dichotomie! Al ooit een Hilton, Marriott, Sofitel, … bezocht in België mevrouw Vanderstraeten? Of denkt u dat dit deze ‘economische seggregatie’ een louter Amerikaans fenomeen is?

 2. tinnevanderstraeten on

  ik ga niet zoveel op hotel in België. Maar ik woon wel in Brussel, helaas nog vlaak de plaats bij uitstek om vast te stellen dat de Brusselse werkloosheid niet alleen gekleurd is, maar dat allochtonen te vinden zijn in slecht betaaldere jobs, en in bepaalde segmenten van de arbeidsmarkt. Niet alleen dat, maar voor het overige is er ook nog de situatie van mensen zondere papieren: als in Brussel alle mensen zonder papieren niet werken, draait er geen enkele bouwwerf nog beweren sommige mensen. Professor Andrea Rea van de ULB hoorde ik eens een uiteenzetting geven over etnische seggregatie op de arbeidsmarkt, dat allochtonen met papieren, vaak weggeconcurreerd worden door mensen zonder papieren. Natuurlijk omdat onze economie zo’n grote vraag heeft naar kuisvrouwen, bouwwerkers, klusjesmannen, horeca mensen, vaak in het zwart.

 3. David on

  Ik logeerde onlangs nog ongeveer een week in een hotel van een keten in een grote Vlaamse stad, en inderdaad, dat economische seggregatie ook een Belgisch fenomeen is kon maar zo duidelijk zijn. In de grote hotels in Brussel treft men dit tevens aan. Geen van de kamermeisjes spreekt een woord Nederlands, allemaal van allochtone origine. Men krijgt soms haast medelijden met sommigen die men van ’s morgens tot ’s avonds laat ziet rondzeulen met een stofzuiger.
  Los van de extra problematiek van de ‘sans papiers’ is de economische achterstand van bepaalde etnische groepen een bijzonder moeilijk op te lossen probleem. Zoals alle sociale onderklasse betreft het veelal een vicieuze cirkel van gebrek aan educatie, goede leefgewoonten (denk maar aan de statistieken die de correlatie tussen educatie en gezondheid telkens weer aantonen), …
  De politiek kan en moet pogen deze cirkel te doorbreken, alhoewel het een bijzonder moeilijke taak is en dure maatregelen dikwijls weinig uithalen. De economische achterstand van allochtonen is ook in België een probleem dat men zelfs in verschillende decennia niet zal kunnen wegwerken. De economische toestand van de zwarten in de VS anno 2008 is een perfect voorbeeld en bewijs van het feit dat men deze achterstand vele generaties doorgeeft.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: