Hello nieuwe kerncentrales van de vierde generatie

  • Magnette in Humo op 25 maart 2008:

De kernuitstap op zich staat niet ter discussie.  We moeten durven investeren in hernieuwbare energie.  Maar als de analyse uitwijst dat er tegen 2020 nog te weinig hernieuwbare energie is, dzou het toch te gek zijn om de kerncentrales niet langer open te houden? Of moeten we stroom kopen van kerncentrales in onze buurlanden?  Laten we die analyse afwachten.  (…)  Daarom is een nieuwe analyse nodig.  (…)  Ik heb op dit moment 4 rapporten liggen over onze energievoorziening: van de producenten, de CREG, de werkgroep 2030 en het kabinet Verwilghen.  Wel ze spreken elkaar compleet tegen (…)  Er moeten onafhankelijke wetenschappers aan het werk worden gezet, en die zullen we wellicht in het buitenland moeten gaan zoeken.

We moeten onze productiecapaciteit hernieuwen met als referentiepunt de doelstellingen herniewbare energie.  We moeten ons productiepark decentraliseren, in plaats van enkele grote centrales, veel kleine centrales.

Tegen 2020 moet een plan voor de offshore ontwikkeling worden ontwikkeld met alle partijen.  Tegen die tijd zal het plan een ambitieus objectief van elektriciteitsproductie moeten inhouden.

(…)

Om de Kyoto-doelstelling betreffende uitstoot van broeikasgassen na te leven, de zelfvoorziening van ons land te vergroten, en de energiebevoorrading en structureel betaalbare prijzen te verzekeren, zal de regering voor het einde van juni 2008 een groep van nationale en internationale experten onder andere het IPCC installeren, om te onderzoeken wat op middellange en lange termijn de ideale energiemix in België moet zijn.  Deze groep van experts zal haar verslag voorstellen om de regering in staat te stellen voor het einde van 2009 de nodige beslissingen te nemen.

In het kader van het energiebeleid zijn de bevoorradingszekerheid en de strijd tegen klimaatverandering belangrijke elementen.  De bevoorradingszekerheid houdt ook een diversificatie in van de bevoorradingsbronnen en de primaire energiebronnen.  Kernenergie draagt nu reeds in belangrijke mate bij tot de bevoorradingszekerheid en de strijd tegen klimaatverandering.  Nochtans hebben sommigen bezwaren tegen de huidige vorm van kernenergie, zogezegd omwille van de veiligheid, de afvalproblematiek en de proliferatierisico’s.

En dan nu de cijfers (ook allemaal in de begroting):

  • De studie met experten onder andere van het IPCC: 0 euro in 2008, geen ramingen voor 2009, geen idee hoeveel dat ding gaat of mag kosten.
  • Subsidie voor een Belgisch platform voor de bijdrage aan de activiteiten van het generatie IV international forum (=dus de fameuze 4de generatie kerncentrales): 0 euro in 2008, vanaf 2009 jaarlijks 1,5 miljoen euro, maar naarmate de besprekingen vorderen over de oprichting van het platform en de financiële behoeften duidelijker worden, zal dit bedrag moeten herzien worden
Advertenties

1 comment so far

  1. David on

    Si seulement je pouvais, je voterais pour vous !
    Un grand bravo


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: