250 of stookoliefactuur bis

Vorige week tijdens de begrotingsbesprekingen zei Yves Leterme tegen de groenen: gaan wij een weddenschap aan dat ik de 250 miljoen gaan hebben.  Gaan we die weddenschap aan?  Ja of nee?

Inzet: 250 miljoen euro die ingeschreven staat in de begroting als inkomst, een bedrag dat de energiesector zou betalen aan de Belgische overheid.  Omdat ze al jaren superwinsten maken op de afgeschreven kerncentrales, centrales die voor bijna geen geld elektriciteit maken, daarbij genomen het feit dat Electrabel een de facto monopolie hebt, en baf 2,6 miljard euro winst.

En maandag was het zover.  Paul Magnette mag aankondigen dat er een akkoord is over de 250. Dinsdagmiddag zegt hij in de commissie: ik heb niets op papier, alles is mondeling, zoals op de veemarkt. Dinsdagavond zegt Electrabel, maar er is helemaal geen akkoord.  Daarna zegt Magnette, ok als het zo zit dan wordt er niet meer onderhandeld.  Woensdag zegt Leterme, ho ho, er wordt nog wel onderhandeld, de tijd van dwingende maatregelen is nog niet aangebroken.

Misschien moet u ook maar gaan onderhandelen als u straks uw belastingsbrief invult.  Weinig kans dat het zal pakken.  Maar ja, u bent ook geen groot energiebedrijf, die mensen en politici kan binden met lekkere diners.  Jarenlang werd ons energiebeleid bepaald door conventies afgesloten in achterkamertjes, die nooit in het parlement kwamen.  Die tijd is nu helemaal terug.  Zeker het goed bestuur van de CD&V.

Terwijl het eigenlijk nog zo simpel is. Hoeveel, wat en wanneer u belastingen moet betalen, staat allemaal in het wetboek inkomstenbelastingen.  Als de energieproducenten extra belast moeten worden, bijvoorbeeld op onterechte winsten, wordt dat ook beter geregeld door een wet.  In alle transparantie en openheid. Controleerbaar voor iedereen.  Een wettelijke regeling in plaats van een achterkamertjesdeal. Want uiteindelijk zal het zijn zoals met de stookoliefactuur: achteraf zal blijken dat de consument er dubbel en dik voor opdraait!

Advertenties

3 comments so far

 1. Gobeyn on

  Hoe weet je dat dit onterechte winsten zijn?
  Er zijn nog andere bedrijven die mega-winsten maken (Fortis, Dexia,Solvay…) waarom ga je daar geen geld vragen. Als dat overal lukt dan kunnen de belastingen zefs omlaag want de bedrijven betalen alles.
  ELectrabel reageert niet zoals de anderen, destijds heeft ment het geprobeerd met de petroleumsector en wat hebben deze geantwoord: “Als het zo zit, dan sluiten we de rafinaderijen in België en openen we er nieuwe in Polen of zo”…
  Wat dat monopolie betreft moet je Europees kijken en daar heeft Electrabel GEEN MONOPOLIE.

 2. tinnevanderstraeten on

  Onterechte winsten zijn monopoliewinsten, of winsten verkregen door prijsafspreken, oneerlijke handelspraktijken, … De energiemarkt zou vrijgemaakt moeten zijn, en dan heb je geen monopoliewinsten. In België heeft Electrabel wel degelijk nog een monopolie. Ook Europees zijn het een handjevol grote groepen die alles in handen hebben. In elk geval, Electrabel maakt in België 2.6 EUR winst. Dankzij de afgeschreven kerncentrales (waar de bedrijven en gezinnen jarenlang extra voor betaald hebben om die snel af te schrijven), dankzij hun monopoliepositie. Ik pleit voor een echte vrijmaking van de markt: veilen van productiecapaciteit bijvoorbeeld. En ik pleit ervoor dat die winsten afgeroomd worden. Maar wel in een wet waar je tegelijkertijd kan vastleggen waar je dat geld dan aan besteedt: bijvoorbeeld decentrale hernieuwbare energieproductie, een sociaal energiebeleid, …

 3. Gobeyn on

  En denk je dat de rafinaderijen in de Antwerpse haven nog niet afgeschreven zijn? Deze staan er ook al 30 jaar….
  Waarom brengen jullie de BTW niet op een lager percentage, dan gaat de prijs toch ook naar beneden? In Luxemburg en Groot Brittanie is het 5 en 6%.
  Dit is voor de het budget natuurlijk minder interessant, want dan is het gat nog groter…
  U spreekt over een monopolie positie. En Belgacom dan, dat is toch ook een monopolie, maar daar mag dat omdat de Belgische staat daar ook nog een aandeel in heeft….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: