biobrandstoffen?

In de kranten de vorige week allerlei berichten over biobrandstoffenfabrieken die dreigen over kop te gaan. De vorige paarse regering had volop de kaart getrokken van de biobrandstoffen. Een oplossing voor het klimaatprobleem, er zouden stimuli komen, volgens Van Brempt zouden alle lijnbussen op biobrandstoffen gaan rijden, Leterme ging alle landbouwgrond daarvoor gebruiken. Toen kwam de ontuchtering: biobrandstoffen zijn eigenlijk verre van groen, komen in concurrentie moet voedsel, geen bussen meer op biobrandstoffen. Maar ondertussen hadden een aantal bedrijven investeringen gedaan, maar zij konden met hun biobrandstoffen nergens terecht. 

Vandaag kondigde Paul Magnette aan dat er een uitweg is. Er komt een verplichte bijmenging aan de pomp. In zeker zin voert hij uit wat de vorige regering beloofd had. Voor de bedrijven is het goed nieuws. Maar biobrandstoffen gebruiken in het verkeer is totale waanzin. Een beetje bijmengen bij fossiele brandstof doet die fossiele brandstof niet weg. Met bio heeft het weinig te maken. Bovendien zijn de ecologische en sociale criteria toch nog altijd een lachertje. Voor veel van die zogenaamde biobrandstoffen moet het regenwoud wijken. Of voedselproductie. En dan gaat het over tanken of eten.

Nee, biobrandstoffen, het wordt nooit een mooi verhaal. Ook al zouden er strenge criteria zijn. Dan nog is het onzinnig om ze te gebruiken in transport. Het zou veel beter zijn om streng gecertifieerde biomassa te gebruiken voor de productie van elektricteit en warmte. En dat we de discussie voeren over welke biomassa wel, en welke niet. Onlangs gingen we op bezoek bij Electrawinds in Oostende. Zij hebben een groote biofuel en biostoomcentrale voor de productie van elektriciteit. Vandaag draaien zij vooral op afval, maar de biostoomcentrale kan vele soorten grondstof aan.

Wat ons betreft kan biobrandstoffen van de eerste generatie enkel voor het maken van stroom en warmte. Het zou nodig zijn dat het beleid daar ook eens duidelijk over wordt. De bijmenging is maar tijdelijk. Dat dit aangegrepen wordt om het biomassabeleid toch op een andere leest te schoeien.

Opiniestuk verschenen in De Standaard.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: