Waarom zijn de kerncentrales zo interessant voor Electrabel?

Electrabel verdient een pak geld aan de kerncentrales.  Zij hebben er alle belang bij om de regering te overtuigen om zo toch maar langer open te houden.  Dat is alvast goed gelukt.  En nu zwaait Paul Magnette met een paar honderden miljoenen.  Lijkt veel, maar het is een habbekrats.

Op de vrijgemaakte markt wordt de elektriciteitsprijs bepaald aan de hand van marginale kost.  Dit wil zeggen: op basis van de kosten van de laatste installatie die aangeschakeld moet worden om aan de vraag te voldoen.  Kerncentrales produceren basislast zoals dat heet in het jargon.  Zij produceren continu, aan een bijna vol vermogen.  Om te matchen aan de vraag worden meer regelbare installaties aangezet.  In België is dat meestal gas.  Die laatste centrale bepaalt de uiteindelijke prijs.  In België is dat dus meestal een gascentrale.

Kernenergie produceren kost niet veel aan de producent. De centrale is immers afgeschreven.  Het gaat over zo’n 15 à 25 euro per MWh.  Die elektriciteit wordt echter verkocht aan 65 à 75 euro per MWh.  Die prijs komt stand omdat je moet uitgaan van de kosten van de laatste centrale, en dat is nooit die goedkopere kerncentrale.  Met andere woorden: een mooie marge van zo’n 50 euro.  Vroeger in het controlecomité mocht Electrabel daar zo’n 10 euro van houden, dat werd beschouwd als een billijke winst.  Met de liberalisering was er geen controlecomité meer, sindsdien wordt de prijs dus bepaald door de “vrije markt”, dus aan de hand van marginale kost.  Electrabel heeft dus 40 meer dan vroeger.

Jaarlijks wordt er in ons land zo’n 45 – 50 TWh aan nucleaire elektriciteit geproduceerd.  Vermenigvuldig dat met die “nucleaire rente”, en je komt, afhankelijk van de vork die je neemt, op bedragen tussen 1,5 en 2 miljard per jaar.

Als ik Paul Magnette hoor zeggen 500 miljoen of 250 miljoen zomaar forfaitair, dan vraag ik me af of die man wel weet waar hij mee bezig is. Het gaat hier over miljarden, niet over miljoenen.  En dan nog los van de levensduurverlenging.  Voor elk jaar in de vrijgemaakte markt stelt dit probleem zich, dus sinds 2000.  Elk debat over nucleaire rente moet dus los gezien worden van eventuele levensduurverlenging.  Het is niet omdat Electrabel zijn kerncentrales langer mag open houden dat ze zoveel meer winst maken.  Nee, ze staan er, ze produceren, en voor elke KWh die eruit komt zit er die grote marge.  Het is een algemeen aanvaard idee dat bij fouten in de markt de overheid moet optreden. Men heeft dat jaren nagelaten.

En nog een pikant detail om mee af te sluiten.  Windturbines hebben nog een lagere marginale kost dan kerncentrales.  En wat zie je in landen die veel wind hebben, zoals Spanje en Duitsland?  Als de laatst aangeschakelde centrale een windturbine is, dan daalt de prijs op de elektriciteitsbeurs.  Logisch, want het is de goedkoopste centrale en duwt dus alle andere centrales weg.  Waarom is wind zo goedkoop?  Geen brandstofkost, geen CO2-kost.  En op lange termijn ook geen afvalkost zoals bij kernenergie.  Nu die bejaarde kerncentrales 10 jaar verlengen is dus zowat het stomste dat je kan doen.  Het vertraagt alleen de overgang van ons energiesysteem naar meer propere en goedkopere energie.  Investeringen die tijd vragen en geld.  Het enige wat wij doen is alles vertragen en geld naar Frankrijk laten stromen.

Kernenergie is erg verrijkend.  Voor Electrabel en voor de Franse staatskas.

Advertenties

2 comments so far

  1. Jan Boeykens on

    Ik volg dit dossier al een tijdje omdat het mij interesseert.

    Kunnen diegenen die tegen de schandalige praktijken van Suez-Electrabel en tegen de koehandel van de regering met Suez-Electrabel zijn geen gemeenschappelijke vuist maken ?

    Kan dit niet over de partijpolitieke grenzen heen gebeuren ?

  2. Rosseel on

    Nou ik kan alles begrijpen, maar de vermogens zijn hoog om over te schakelen op wind of zon-energie? en daarbij het net wordt onstabiel. Technisch gezien is dat niet haalbaar maar men tracht verandering daarin te brengen, tot daar? Nou ik weet nog dat indertijd de staat Societé Generale veel geld in atoom onderzoek heeft geïnvesteerd. Deze investering heeft vadertje staat verrijkt en met de vrije markt te openen is Electrabel verkocht aan de Fransen.En nu zijn we daar afhankelijk van geworden, met alle gevolgen van dien. Ik maak niet de directe keuze “weg met de kernenergie” dat zou verkeerd zijn maar wel dat Electrabel nu Engie het goed beheert dus niet zoveel negativiteit want we zijn samen nog zo verbonden met dat draadje .


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: