Kopenhagen volgen vanuit de zetel

Twee jaar geleden was ik aanwezig op de 13de klimaatconferentie in Bali. Ik zou het voor geen geld gemist willen hebben. Dit jaar zal ik er niet bij zijn in Kopenhagen. Spijtig? Zeker wel, je mist de sfeer, de stress, de chemie van internationale onderhandelingen, het gezelschap van de heel erg ervaren Belgische onderhandelaars, …

Inhoudelijk kan je de onderhandelingen wel op de voet volgen vanaf je computer. Een klein overzicht.

  • De NGO’s brengen dagelijks een nieuwsbrief uit, ECO, die verslag geeft van de onderhandelingen van de vorige dag. Je kan die op papier krijgen bij de ingang van het congrescentrum, maar je kan hem ook lezen op de website van Climate Action Network International, of je er digitaal op abonneren. Dan krijg je het mooi overzichtelijk in je mailbox, twitter & facebook ready. Eco is de absolute nummer 1 must-read.
  • Gelijkaardig is er de dagelijkse briefing Earth Negotiations Bulletin van IISD, International Institute for Sustainable Development. Deze briefing is veel technischer dan ECO, en absoluut leesonvriendelijk afgedrukt. Deze briefing staat vol van de afkortingen en jargon. Voor de die hards dus :-).
  • Voor degenen onder jullie met een iPhone, het secretariaat van UNFCCC (United Nations Framwork Convention on Climate Change)  heeft een iPhone applicatie uitgebracht, COP 15 navigator, of je nu daar bent of hier, het lijkt mij een super tool: je kan alles volgen: het laatste nieuws, de laatste documenten, facebook & twitter ready, foto’s, video’s, … Daarnaast heeft UNFCCC ook een eigen, erg overzichtelijke nieuwsbrief.
  • De Engelse krant The Guardian is veruit de beste om het klimaatnieuws op de voet te volgen, zij hebben een speciale Kopenhagenpagina: bookmarken!
  • Op de Kopenhagengpagina van Groen! kan je de blogs volgen van Hermes Sanctorum & Bart Staes die wel ter plaatse zijn.  Mij hebben ze er (voorlopig) af gesmeten omdat ik dus niet live, maar vanuit België de onderhandelingen volg. Ook Jong Groen! heeft een super site: water aan de lippen.
  • Er zijn ook een pak uitstekende twitters om te volgen, een klein overzichtje:

http://twitter.com/UN_ClimateTalks
http://twitter.com/tcktcktck
http://twitter.com/eco_digital
http://twitter.com/adoptnegotiator
http://twitter.com/greens_climate
http://twitter.com/350
http://twitter.com/cop15
http://twitter.com/#/list/TinneVdS/climate (mijn verzamellijstje klimaatfeeds)

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: