Fossil of the day: 1

Tijdens de klimaatonderhandelingen reiken de NGO’s dagelijks de “fossil of the day” uit, de prijs voor de landen die het meest de onderhandelingen boycotten. De prijsuitreiking is meestal zo rond 18u met een kleine show, en er is altijd veel volk. Op een hele conferentie sleept Saoudi Arabië meestal de meeste awards in de wacht, en zo halverwege kom je wel eens de Saoudi’s tegen die trots poseren aan de fossil of the day stand. Zo blijft het Saoudis thuisfront ten minste op de hoogte dat hun business goed verdedigd wordt.

De eerste fossils in Kopenhagen waren voor de geïndustrialiseerde landen omdat ze met te weinig ambitie naar Kopenhagen afgezakt zijn.  De tweede plaats was gedeeld voor Zweden, Finland en Oostenrijk voor hun standpunten rond LULUCF. De derde plaats tenslotte was voor Canada omdat hun milieuminister zei dat Canada zich niet zou laten inpakken door de Kopenhagen hype.

LULUCF staat voor land use, land use change and forestry. LULUCF en ook de maatregelen voor ontbossing (REDD) zijn zeker een van de dozen van pandora in het klimaatakkoord. Het gaat over de broeikasgassen die vrijkomen bij ontbossing (bijvoorbeeld om landbouwgrond te maken), maar ook over het compenseren van broeikasgasuitstoot door bomen aan te planten. Wat essentieel is in dit verhaal is hoe je die emissies kan tellen, monitoren en verifiëren. In oktober was ik op een conferentie over ontbossing in Stockholm en daar vertelde een Canadese professor (die ook onderhandelt voor Panama over ontbossing) dat er een statistische foutenmarge is van 103% bij het verifiëren van vermeden emissies door het vermijden van ontbossing. Als je 50% emissies vermijdt, kan je dit statistisch niet bewijzen. Die modellen zijn belangrijk omdat je op basis van die modellen dan eventueel credits kan krijgen, die eventueel zouden kunnen verhandeld worden. Zweden, Finland en Oostenrijk zijn nu blijkbaar 3 landen die nogal dubieuze standpunten innemen met betrekking tot het in rekening brengen van emissies te wijten aan LULUCF.  Ze vinden dat niet alle emissies moeten geteld worden. Alle teksten met betrekking tot LULUCF, maar ook REDD (ontbossing), zijn teksten met nog oneindig veel haakjes.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: